“Türk Kültürü ve Orhun Yazıtları” Konulu Muhteşem Sosyal Bilgiler Projemiz

Sosyal Bilgiler Kulübümüz, Sosyal Bilgiler dersiyle ilişkili olarak oldukça etkileyici bir projeye imza attı. Türklerin ilk yazılı belgesi olan Orhun Yazıtları ile Türklerin Orta Asya’daki yaşamını konu alan proje, ortaokul Sosyal Bilgiler öğretmenlerimizin Sosyal Bilgiler Kulübü öğrencileriyle birlikte uzun süren bir uğraş ve emeğin ürünü olarak ortaya çıktı. Okulumuz sergi alanında sergilenen proje inceleyenlerden büyük beğeni topladı. İşte projenin detayları: TÜRKLERİN İLK YAZILI BELGESİ ORHUN YAZITLARI
Orhun Yazıtları, Moğolistan’daki Orhun Nehri kıyısında M.Ö. 8.yy. da yazılmıştır. 50 yıllık Çin esaretinden kurtulmuş Göktürkler tarafından kurulan II.Göktürk Devleti döneminde Bilge Kağan , Kültigin ve Tonyukuk tarafından ifade edilmiş, taşlar üzerine yazılan tarihtir.
Türklerin bilinen ilk alfabesi olan Orhun alfabesi kullanıldığı kitabelerde; Çin esaretinde yaşananlar, Türklerin yönetim şekli ve halkla olan ilişkiler ele alınmıştır.
Tonyukuk Abidesi’nde devletin uzun ömürlü olması simgelenmek istenmiş ve bu sebeple kaplumbağa kabuğunun üzerine dikilmiştir.

TÜRKLERİN ORTA ASYA’DAKİ YAŞAMI
Atlı göçebe kültürüne ait Türkler, konar göçer bir hayat tarzları olduğu için ‘otağ’ adı verilen çadırlarda yaşamıştır. Güneş doğudan doğduğu için doğu kutsal sayılmıştır. Bu yüzden otağlar doğuya bakar.
Göçebe yaşamın gereği olarak hayvancılıkla uğraşmışlar ve özellikle at ve koyun yetiştirmişlerdir. Savaşçı oldukları için ata binme kültürü çok gelişmiştir.Yaşamak için su kenarlarını seçmişler ve Orhun Nehri kıyısına yerleşip kışın kışlaklara yazın yazlık alanlara göç etmişlerdir.
Sosyal Bilgiler dersinin en zevkli yanlarından biri geçmişimizi öğrencilerimize göstermek ve yaşatmaktır. Türklerin ilk yaşam bölgesi olan Orta Asya’yı ve kültürümüzü, öğrencilerimizi de bu projeye dahil ederek onların huzurlarına getirdik.